Een hart voor hout
Jouw project bespreken?Je hebt net een prachtig houten terras aangelegd of een gloednieuwe houten omheining geplaatst. In het begin blijft het hout er fris en nieuw uitzien, maar na een paar jaar krijgt je terras een doffe grijze kleur, of ziet de omheining van je buurman er beter uit dan die van jou. En dat willen we vermijden.
Een goede houtbescherming is dan ook van essentieel belang voor de levensduur van je tuinhout dat jaar in jaar uit overgeleverd is aan moeder natuur. Gelukkig kunnen wij bij Thiels je met raad en daad bijstaan wanneer het gaat over houtbescherming, zodat we je buitenhout in optimale conditie kunnen houden.
De eerste cruciale factor is de keuze van de houtsoort en de duurzaamheidsklasse van het hout dat je gaat gebruiken. Sommige houtsoorten zijn immers beter bestand tegen weer en wind dan andere. Voor een maximale natuurlijke houtbescherming kan je best een houtsoort met duurzaamheidsklasse I gebruiken. Deze zal het buiten veel langer uithouden dan een houtsoort met duurzaamheidsklasse V.
Ipé is bijvoorbeeld een soort die onder duurzaamheidsklasse I valt, wat deze houtsoort dan ook zeer geschikt maakt voor buitengebruik. De tweede fundamentele beslissing die je moet nemen is op welke manier je het hout gaat behandelen. Wij bieden verschillende producten aan voor houtbescherming, afhankelijk van welke houtsoort je verkiest.
Voor tuinhout beschikken wij over een uitgebreid assortiment aan producten en buitenoliën van WOCA om je hout op de juiste manier te behandelen, waardoor de natuurlijke en mooie uitstraling van het hout wordt bewaard. Ook Impranol, een decoratieve houtbescherming tegen uv-straling en verschillende weersinvloeden, kan je helpen met het behandelen van je tuinhout. De strijd tegen insecten en zwammen kun je aanbinden met Aqua Multi, een geur- en kleurloos middel dat zowel preventief als curatief gebruikt kan worden. Je kan tevens het hout beitsen, oftewel een beschermlaag aanbrengen die in het hout dringt om van binnenuit bescherming te bieden tegen uv-stralen. Dit proces heeft eveneens een vochtregulerende werking die in vochtige omgevingen essentieel kan zijn voor een goede houtbescherming.
Vergeet niet dat je je buitenhout regelmatig opnieuw zal moeten behandelen om de beste houtbescherming te garanderen.
Om erachter te komen hoe vaak je jouw terrasplanken, houten palen of omheining moet behandelen voor het beste resultaat kan je ons steeds contacteren op info@thiels.be, waar we je met advies en raad over de beste manieren van houtbescherming kunnen bijstaan.
Een hart voor hout